BoardGuess.com

Bihar Board Model Paper Geography Class XII (Set-1)

  Bihar Board » You are here

Bihar Board Model Papers

Class XII

Subject – Geography

General Instruction:

(i). All Question are compulsory.
(ii). There is no negative marking for any wrong answer.
(iii). Questions are in two sections. Section – I (40 marks), Section – II (60 marks).
(iv). There are internal options is some of the long answer type questions. In such questions you have to answer any one of the alternative.
(v). Answer should be in your own language.
(vi). No electronic gadgets like calculator, call phone, pager are allowed during exam.
(vii). The answer of objective type question is to be given on supplied OMR sheet by completely darking the
appropriate answer option. For example if answer is (c) the you should fill it as shown by blue/black pen.

Objective Questions

From Question No. 1 to 22 there is one correct answer. In each question you have to mark that correct option from the given options.    22 × 1 = 22

1.    In the twentieth century itself the population of the world has increased.
(A)   Two times              (B)    Four times              (C)   Five times              (D)  Ten times

Ans : (b)

2.    Asia's largest slum is
(A)   Howrah (Kolkata)                 (B)   Kankarbagh (Patna)
(C)    Dharavi (Mumbai)                (D)   Mukherjee Nagar (Delhi)

Ans : (c)

3.    Livestock farming is called
(A)   Factory farming                    (B)    Truck farming
(C)   Mixed farming                       (D)    Dairy farming

Ans : (d)

4.    Which one of the following is a tertiary activity ?
(A)   Agriculture           (B)    Pastoralist            (C)   Trading            (D)  Hunting

Ans : (c)

5.    The "Big Inch" pipe line transports
(A)   Water             (B)  Milk              (C) Liquid Petroleum Gas             (D)  Petroleum

Ans : (d)

6.    Which one of the following is not a plantation crop ?
(A)    Rice             (B)    Sugarcane                 (C)   Cotton                  (D)  Coffee

Ans : (a)

7.    Which one of the following scholars introduced the concept of Human Development ?
(A)   Dr. Abul Kalam                      (B)   Prof. Amatya Sen
(C)   Dr. Mahabub-ul-Haq              (D)   Dr. Rajendra Prasad

Ans : (c)

8.    Who introduced the concept ''slope and go determined" ?
(A)   Ritter               (B)    Ratgel                       (C)   Taylor                               (D)  Humbolt

Ans : (c)

9.    According to census 2001, the metropolitan cities in India are
(A)    30                (B)    35                     (C)    40                      (D)    45

Ans : (b)

10.    In how many zones has the Indian Railways system been divided ?)
(A)    - 9                 (B)    - 12                      (C)    - 16                  (D)    - 14

Ans : (c)

II.    Each question from Q. No. 11 to 15 has two Assertion. Read carefully both the Reasoning of each question and select one correct alternative out four alternatives given in each case.

(A)  Both the Assertion are true and Reasoning (R) is the right explanation of Assertion (A)
(B)  Both the Assertion are true but the Reasoning-(R) is not the right explanation of Assertion (A)
(C)  Assertion (A) I is true but Reasoning-(R) is false.
(D)  Reasoning-(R) is true but Reasoning-(R) is false.

11.    A: Middle Ganga plain has a low density of population.
         R: These areas have monsoon climate.

Ans : (d)

12.    A: Cement Industry is located near the source of power.
        R: Industries are usually located close to the source of raw materials.

Ans : (b)

13.    A: Japan is one of the leading industrial country in the world.
         R: It has a large mineral resource reserve.

Ans : (c)

14.    A: Assam grows maximum tea in India.
         R: A lot of cheep tribal labour is available there.

Ans : (b)

15.    A : Areas of dense population in Asia lie between 10° and 40° north latitudes.
         R : These areas have monsoon climate.

Ans : (a)

III.    Q. No.16 to 18 is might have more than one correct answer. Select the correct answer to each questions.

16.    Where are Iron & Steel industries located ?
(1)    Durgapur        (2)    Bokaro          (3)    Barauni              (4)    Mumbai

(A)    1 and 2          (B)    1 and 3         (C)    3 and 4               (D)    1, 3 and 4

Ans : (a)

17.    Which of the following towns are not located on the bank of river Ganga ?
(1)    Agra               (2)    Patna           (3)    Delhi                   (4)    Bhagalpur

(A)    1 and 2          (B)    1 and 3         (C)    3 and 4                (D)    1, 3 and 4

Ans : (b)

18.    Which of the followings are the pillars of Human Development ?
(1)    Equity            (2)  Behavior         (3)   Productivity         (4)  Empowerment

(A)    1 and 2            (B)    1 and 3        (C)    3 and 4                (D)    1, 3 and 4

Ans : (d)

IV.    In the following question (19 to 22) there are two column. You have to match Column-I to Column-II correctly.

                  Column-I                                       Column-II
19.    Iron-steel Industry                              (A)  Mumbai
20.    Cotton Textile Industry                      (B)  Bhagalpur
21.    Petro-chemical Industry                      (C)  Selam
22.    Silk Textile Industry                             (D)  Ahmadabad

Ans : 19 (c), 20 (d), 21 (a), 22(b)

V.    Q. No. 23 to 25 are comprehensive type. Read carefully the passage and select one correct of given four questions. 3× 2 = 6
23.     Which one of the following is related to shaded area 'A' in the given map ?
(A) Major Rice producing zone
(B) Major Wheat producing zone
(C) Major Sugarcane producing zone
(D) Major Cotton producing zone

Ans : (a)

24.    Which one of the following is related to shaded area 'B' in the given map ?
(A) Mahanadi Basin                  (B) Godavari Basin
(C) Krishna Basin                      (D) Narmada Basin

Ans : (d)

25.    Which one of the following is related to shaded area 'C' in the given map ?
(A)   Tamil Nadu                       (B) Goa
(C)   Kerala                               (D) Karnataka

Ans : (c)

Short Answer Type Questions   
Question No. 1 to 8 carry 3 marks each. These questions are of short answer type.       8 × 3 = 24

1.    Describe the effects of air pollution on human health.

2.    What is watershed management ?

3.    Distinguish between push & pull factors of migration.

4.    What is trans continental railway

5.    Describe quaternary activities.

6.    What do you understand by co-operative farming ?

7.    Name the four main approaches to human development.

8.    Distinguish between birth rate and death rate.

Long Answer Type Questions
Question No. 9 to 11 carry 6 marks each. These questions are of Long answer type.          3 × 6 = 18

9.    Describe the important functions of the world trade organization.
                                             Or
Discuss the major problems of urban settlements of India.

10.     What is human development index? How are countries classified on the basis of its ?
                                              Or
Explain why high-tech industries are being attracted to the principal areas of major metropolitan centers ?

11.    What are non-conventional source of energy? Discuss its prospects in India.)
                                             Or
What do you understand by liberalization, privatization and globalization. Discuss its impacts on industrial development of India.





Start Discussion!
*
* (Will not be published)
* (First time user can put any password, and use same password onwards)
*
Start a new topic: (If you have any question related to this post/category then you can start a new topic and people can participate by answering your question in a separate thread)
Title/Question: (55 Chars. Maximum)
Comment/Detailed description:* (No HTML / URL Allowed)

Characters left

Verification code:*



(If you cannot see the verification code, then refresh here)




CBSE Board, UP Board, IGNOU, JNU, MBA MCA, BBA and other educational boards of India

Disclaimer: For documents and information available on BoardGuess.com, we do not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information. Papers, Results, Syllabus, Logo and other educational contents are owned by Indian Education Board and BoardGuess does not hold any copyright on it. The format of materials, being displayed on this website, comes under the copyright act. BoardGuess.com, All Rights Reserved ©