BoardGuess.com

Bihar Board Model Paper History Class 12th (Set-1)

  Bihar Board » You are here

Bihar Board Model Papers

Class XII

Subject – History

Time: 3 Hours+15min(Extra)                               Total Marks: 100

General Instruction:

(i). All Question are compulsory.
(ii). There is no negative marking for any wrong answer.
(iii). Questions are in two sections. Section – I (40 marks), Section – II (60 marks).
(iv). There are internal options is some of the long answer type questions. In such questions you have to answer any one of the alternative.
(v). Answer should be in your own language.
(vi). No electronic gadgets like calculator, call phone, pager are allowed during exam.
(vii). The answer of objective type question is to be given on supplied OMR sheet by completely darking the
appropriate answer option. For example if answer is (c) the you should fill it as shown by blue/black pen.

SECTION -I
OBJECTIVE QUESTIONS

I.    From Question No. 1 to 34 there is one correct answer. In each question you have to mark that correct option from the given options.    34 × 1 = 34
1.    Which famous saint was born in Talwandi ?
(A)   Mira            (B) Kabir               (C) Gurunanak            (D) Raidas

Ans: (c)

2.    Who was the greatest ruler of Vijay Nagar empire ?
(A)   Harihar-I      (B) Dev Roy-I        (C) Bukka-I                 (D) Krishnadev Roy

Ans: (d)

3.    Who was the regent of Akbar ?
(A) Bairam Khan    (B) Abdul Rahim   (C) Munim Khan         (D) Faizi

Ans: (a)

4.    Who wrote 'Aain-A-Akbari' :
(A)   Babar             (B) Faizi               (C) Abul Fazal             (D) Badauni

Ans: (c)

5.    The fourth Budha summit was held in the region of :
(A)   Ajatshatru     (B) Kanishka        (C)    Ashoka               (D)    Kalashoka

Ans: (b)

6.    Who wrote Mahabharata ?
(A)   Valmiki           (B) Manu              (C) Yagyavalakya         (D) Ved Vyas

Ans: (d)

7.    Which ruler is called ‘Napolean of India’ ?
(A)   Ashoka           (B) Samudragupta       (C) Akbar              (D) Aurangzeb

Ans: (b)

8.    The ruler who introduced Dhamma in ancient India was :
(A)   Chandragupta Maurya              (B) Chandragupra Vikramaditya
(C)   Ashok                                       (D) Skandgupta

Ans: (c)

9.    Lothal is situated in :
(A)   Gujarat            (B) Bengal            (C)    Rajasthan             (D) U.P.

Ans: (a)

10.    Harappa is situated near :
(A)   Sindhu             (B) Beas               (C) Satlaj                        (D) Ravi

Ans: (d)

11.    Who was the last Governor General of Independence India ?
(A)   Lord Mountbatten                   (B) Radha Krishnan
(C)   (C) Rajgopalachari                    (D) None of these

Ans: (c)

12.    Who was the temporary chariman of Constituent Assembly ?
(A)   Sachidanand Sinha                   (B) Rajendra Prasad
(C)   Sardar Ballabh Bhai Patel          (D) B. G. Khare

Ans: (a)

13.    In constituent assembly who was the chairman of drafting committee ?
(A)   Rajendra Prasad                       (B) Jawaharlal Nehru
(C)   Sardar Patel                              (D) Ambedkar

Ans: (d)

14.    In which year muslim league organised Direct ActionDay ?
(A)    16 Aug. 1942                            (B) 16 Aug. 1944
(C)    16 Aug. 1946                            (D) 16 Aug. 1947

Ans: (c)

15.    Mahatma Gandhi coined the term ‘Post Dated Cheque’ for :
(A)   Simon Commission                     (B) Nehru Report
(C)   Cripp's Report                            (D) Cabinet Mission

Ans: (c)

16.    Which was called 'Black Act' ?
(A)   Rowlett Act                                (B) Elbert Bill
(C)   Wood dispatch                            (D) Division of Bengal

Ans: (a)

17.    Champaran Satyagraph was launched Bihar in :
(A)    1890 AD                 (B) 1905 AD                (C)  1917 AD            (D) 1925 AD

Ans: (c)

18.    In which year railway was introduced in India ?
(A)    1753 AD                 (B) 1853 AD                (C) 1901 AD              (D) 1935 AD

Ans: (b)

19.    What was the main leader of Bihar in the revolt of 1857 ?
(A)   Pir Ali                                             (B) Amar Singh
(C)   Kunwar Singh                                 (D) Baji Rao

Ans: (c)

20.    What was the instant cause of Mutiny of A 1857 ?
(A)    Doctrine of Ring fence                                           (B) Doctrine of Lapse
(C)   Bullets coated with the fat of cows and pigs          (D)   Propaganda of Christianity

Ans: (c)

21.    Who used to be the master of land in Royatwari system ?
(A)   Jamindar                                       (B) British Government
(C)   Peasant                                         (D) Head of the village

Ans: (c)

22.    Who was the leader of Santhal Revolt ?
(A)  Siddhu           (B) Gomdhar Kuwar            (C) Akbar              (D) Aurangzeb

Ans: (a)

23.    In which place permanent settlement was introduced ?
(A)   Bengal          (B) South India                    (C)   Punjab          (D) All of these

Ans: (a)

24.    Who was the writer of 'Kitab-ul-Hind' ?
(A)   Ibnbatuta     (B) Abdurrajak                    (C) Badauni            (D) Albaruni

Ans: (d)

25.    Which African Traveller came in the court of Md. Bin Tuglaq ?
(A)   Abdurrajak    (B) Albaruni                        (C) Barnier             (D) Ibnbatuta

Ans: (d)

II.    In the following questions (26-30) there are two Assertion. Assertion (A) follows Reasioning (R). You have to go through these Reasioning and mark you answer from the givn options.
(A)  Both A and R are true and R is the correct explenation for A.
(B)  Both A and R are true but R is not the correct explanation for A.
(C)  A is true but R is false
(D)  A is false but R is true

26. A: Harappa Civilization was a urban civilization.
      R: Rural settlement was absent in Harappa civilization.
27. A: Greece ambassador Megasthenese came in the court of Ashoka.
      R: Megasthenese wrote 'Indica'.

28. A: Akbar built a good relationship with Rajputs.
      R: Akbar fought battle of Haldighati with Maharanapratap in 1576 A.D.

29. A: Architecture of Vijaynagar empire was developed.
      R: The Gopuram was made by the ruler of Vijaynagar in so many tempes.

30.  A: A lot of committees were formed for making the constitution.
       R: Mahatma Gandhi presided the drafting committee.

Ans: 26(c), 27(d), 28(d), 29(a), 30(c)

III. In the following question (31 to 34) there are two column. You have to match Column-I to Column-II correctly.
                            List-I                                                       List-II

31-    Massacre of Jaliawalabagh                                         (A) 1919
32.    End of Non-cooperation movement                          (B) 1922
33.    Start of Civil disobedience movement                       (C) 1930
34.    Cabinet Mission came in India                                   (D) 1946

Ans: 31(a), 32(b), 33(c), 34(d)

IV.    There is a paragraph for question. You have to understand the paragraph and then mark your answer from given options.     3×2=6
35.     Constituent assembly took 2 year 11 month and 18 days in making the constitution. In 1949 there were 395 articles and 8 schedule in the 26 November 1949. Due to historical importance constitution had fully implemented on 26 January 1950.
I.    How much time was taken in making the constituent ?
(A)  Approximately 3 years                   (B) Approximately 4 years
(C)  Approximately 4 years                    (D) Approximately 6 years.

II.    How much schedule was there in the constitution ?
(A)    5                   (B) 6                      (C) 8                      (D) 7
III.    Why constitution being implemented on 26 January, 1950  :
(A)  Due to Political importance            (B) Due to historical importance
(C)    Due to Religious importance         (D) Due to economic importance

Ans: I(a), II(d), III(b)

                                                     OR

In the following questions there may be more than one correct answers. You have to mark all the correct answers.
I.     According to him Indian were conservative
(1) Albaruni was inhabitant of Khwarism.
(2) He came India with Mohammad Gori.
(3)  He gave us detailed information about the society of that time.
(4) According to him was the Indian Narrow Psyche.

(A) 1, 2 and 4 are true             (B) 2, 3 and 4 are true
(C) 1, 3 and 4 are true              (D) All the above is true

II.What was the main goal of the Britishers to establish colony in India ?
(1) To get raw material for their factory.
(2) To sell their manufacture item in India.
(3) They wanted to develop India.
(4) Propagate the Christianity in India.
(A) 1, 2 and 3 are true                           (B) 2, 3 and 4 are true
(C) 1, 3 and 4 are true                           (D) All the above is true

III.  Which statements are true about Mahatma Gandhi ?
(1) In 1920 non-cooperation movement was lead by him.
(2) By making salt in Dandi he started civil dis-obedience movement.
(3) Political teacher of Gandhiji was Gopal Krishna Gokhle.
(4) Gandhiji participated in all the round table conference.
(A) 1, 2 and 3 are true                            (B) 2, 3 and 4 are true
(C) 1 and 4 are true                                (D) All the above is true

Ans: I(c), II(c), III(a)

SECTION - II
NON-OBJECTIVE

Short Answer Type Questions

Question No. 1 to 10 carry 3 marks each. These questions are of short answer type.   10 × 3 = 30
1.    What do you know about the Mahayana cult ?
2.    Write about the conquest of Samudragupra.
3.    Write short notes about mauryan urban administration ?
4.    What do you mean by C-14 method ?
5.    Write three disadvantage of permanent settlement ?
6.    Write about the Alwar and Nainar saint.
7.    Write short note of Akbar's Mansabdari System ?
8.    What was the features of 'Ain-A-Dahsala' ?
9.    What was the military reason for sepoy mutinity ?
10.    Write short notes on the role of Bhim Rao Ambedkar in making the constitution.

Long Answer Type Questions

Question No. 11 to 15 carry 6 marks each. These questions are of long answer type.                5 × 6 = 30
11.
Focus on the land revenue policy of Mughal empire.
                    Or

      Write a note on the architecture of Vijay Nagar Kindgom.

12. Give an account on the land revenue policy of British Company ?
                       Or

      In the non-coperation movement Gandhi Ji emphasis on which programme ?

13. Describe the main features of Harappa Civilization ?
                      Or

      What was the reason behind the rise of Magadh empire ?

14. Make the following sites on the map.
     (A) Harappa        (B) Patliputra      (C) Sanchi      (D) Sahasram      (E) Kolkata       (F) Merath

15. Write two lines on the above given sites.





Start Discussion!
*
* (Will not be published)
* (First time user can put any password, and use same password onwards)
*
Start a new topic: (If you have any question related to this post/category then you can start a new topic and people can participate by answering your question in a separate thread)
Title/Question: (55 Chars. Maximum)
Comment/Detailed description:* (No HTML / URL Allowed)

Characters left

Verification code:*



(If you cannot see the verification code, then refresh here)




CBSE Board, UP Board, IGNOU, JNU, MBA MCA, BBA and other educational boards of India

Disclaimer: For documents and information available on BoardGuess.com, we do not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information. Papers, Results, Syllabus, Logo and other educational contents are owned by Indian Education Board and BoardGuess does not hold any copyright on it. The format of materials, being displayed on this website, comes under the copyright act. BoardGuess.com, All Rights Reserved ©