BoardGuess.com

UP Board Important Questions Paper Physics Class 12th (Set-1)

  U.p. Board » Important Questions » Class Xii » You are here

UP Board
Important Questions Paper
Subject: Physics
Class : 12th

Objective Questions:

Q1. किसी भौतिक राशि के लिए निम्न सूत्र प्रयुक्त किया गया है :     Y = (4/3) (ab2c3)

यहाँ a = 4.0, b = 1.00 तथा c = 3.000 है| Y के मापने में प्रतिशत त्रुटी होगी |

Ans: 4.6%

Q2. एक बेलन की लम्बाई 10cm तथा उसकी त्रिज्या 4cm है बेलन के आयतन में प्रतिशत त्रुटी होगी |

Q3. एक पिण्ड के द्रव्यमान तथा चाल के मापों में त्रुटियाँ क्रमशः 3% एवं 4% है | पिण्ड की गतिज ऊर्जा मापने में त्रुटी होगी :

Ans: 11%

Q4. सामान्यतया पानी 1000C पर उबलता है| किस स्थान पर पानी का क्वथनांक सबसे अधिक होगा ?

Ans: समुद्र की सतह से 1km नीचे|

Q5. किसी एक परमाण्विक गैस के एक अणु की स्वतन्त्र कोटियों की संख्या कितनी होगी |

Ans: 3

Q6. 00C पर वायु में ध्वनि की चाल 330 m/s है | 350C पर वायु में ध्वनि की चाल क्या होगी |

Ans: 353 m/s

Q7. पानी से बर्फ बन्ने पर अणुओ के बीच की दूरी :
Ans: बढ़ जाती है

Q8. किसी द्विपरमान्विक  अणु  , जब ध्वनी तरंगे किसी गैसीय माध्यम से चलती है तो माद्यम के किसी बिंदु पर प्रक्रिया  क्या होती है |
Ans: रुद्धोष्म

Q9. वायु के सापेक्ष जल और कांच के अपवर्तनांक क्रमशः 4/3 एवं 5/3 है कांच का जल के सापेक्ष अपवर्तनांक होगा|

Ans: 5/4

Q10. 50mm दाब पर 1 मोल गैस का आयतन 100 cm3. है | 100mm दाब पर उस गैस की दो मोल की आयतन उसी ताप पर क्या होगा |

Ans: 100 cm3.





Start Discussion!
*
* (Will not be published)
* (First time user can put any password, and use same password onwards)
*
Start a new topic: (If you have any question related to this post/category then you can start a new topic and people can participate by answering your question in a separate thread)
Title/Question: (55 Chars. Maximum)
Comment/Detailed description:* (No HTML / URL Allowed)

Characters left

Verification code:*



(If you cannot see the verification code, then refresh here)




CBSE Board, UP Board, IGNOU, JNU, MBA MCA, BBA and other educational boards of India

Disclaimer: For documents and information available on BoardGuess.com, we do not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information. Papers, Results, Syllabus, Logo and other educational contents are owned by Indian Education Board and BoardGuess does not hold any copyright on it. The format of materials, being displayed on this website, comes under the copyright act. BoardGuess.com, All Rights Reserved ©